Elinvoimasta on tullut muotisana maakunnissa sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirrettiin pois kunnilta.
Mitä se ”elinvoima” sitten on? Minusta kaava on yksinkertainen: alueellinen elinvoima ja hyvinvointi syntyvät siitä, että ihmisillä on työtä. Ja työpaikat syntyvät ensisijaisesti yrityksiin.
35 vuotta yrittäjänä:
mukana luomassa lähes kahtasataa työpaikkaa.
Tämä on kirkastunut minulle niiden 35 vuoden aikana, jotka olen toiminut yrittäjänä. Tuona aikana olen ollut mukana synnyttämässä Pohjois-Karjalaan uutta yritystoimintaa ja paria sataa työpaikkaa.
Valtiovallan, kuten paikallishallinnonkin, on siksi minusta keskeistä huolehtia siitä, että yritysten toimintaympäristö turvataan jatkossakin, myös maakunnissa.
Tiestön kunto, rautatie- ja lentoyhteydet on turvattava.
Uusien yritysten syntymistä on tuettava kaikin käytettävissä olevin keinoin.
Jo toimivia yrityksiä on autettava pääsemään kasvu-uralle – sikäli kun ne sitä toivovat.
Innovaatioille on tarjottava mehevä kasvualusta. Start up -yrityksiä on tuettava.
Sain kunnian vastaanottaa Maakunnan kehittäjä -tittelin vuonna 2021. Olen siitä ylpeä, sillä ajattelen aidosti niin, että maakunnan etu on meidän kaikkien etu – myös yksittäisen kunnan. Kysymys on yhteistyöstä: mitä paremmin sisäistämme olevamme samassa veneessä, sitä parempiin tuloksiin meillä on mahdollisuus päästä. Siinä kaikille on oma roolinsa: maakunnalla pitää olla keskuksensa, mutta ilman pienempiä kaupunkeja ja pienempiäkään kuntia ei olisi keskustakaan. Yhdessä toimien pelissä on vain voitettavaa.
Ja entisenä leipurina minä enemmän kuin tykkään laskea yrittäjiksi myös maatalousyrittäjät. Heitäkin tarvitaan, ja heitä vasta tarvitaankin – tämän päivän kriisien keskellä se on varmasti tullut selväksi yhä suuremmalle osalle suomalaisia. Huoltovarmuus ja omavaraisuus ovat asioita, joita osataan arvostaa vasta sitten kun maailmalla kuohuu.