01.12.22

Mikä "maakunnan kehittäjä"?

Otsikon kysymys saattaa pätkähtää mieleen, jos ei tunne taustoja. Ne kun ovat tässä kampanjaa käynnistellessä jäänet kaiken hötäkän jalkoihin. Lienee syytä avata hieman.

Arvonimi ei ole itse keksitty: Timo valittiin Pohjois-Karjalan Maakunnan kehittäjäksi 2021. Palkinto ja kunnianimi luovutettiin helmikuussa 2022 Joensuussa.

– Timo Väänänen on rohkea ja maakuntaan sitoutunut yrittäjä. Hän on ollut luomassa vahvaa maakunnallista elintarvikealan erikoisosaamista ja vaikuttaa alalla edelleen hallitustyöskentelyn kautta. Mutta voi sanoa, että leivonnaisten paistaminen on vaihtunut renkaan paistamiseen. Perinteisen lieksalaisen rengasteollisuuden henkiinherättäminen ja vieminen kansainvälisille markkinoille on teko, josta kelpaa kertoa, totesi Pohjois-Karjalan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Seppo Eskelinen tuolloin.

Timo toimi 32 vuotta leipomoyrittäjänä ensin Brahean Paakareissa Lieksassa ja sitten Porokylän Leipomossa. Porokylän Leipomo on investoinut paljon Lieksaan ja Nurmekseen ja työllistää nykyään yli 130 henkilöä. Väänänen myi osuutensa leipomosta vuonna 2018, mutta toimii edelleen sen hallituksessa.

Vuonna 2019 Väänänen näki pyöräilyn suosion nousussa mahdollisuuksia ja hankki konkurssipesänä myynnissä olleen Lieksan rengastehtaan yhdessä Jani Turusen kanssa. He käynnistivät liiketoiminnan Lieksa Tyres Oy nimen alla. Tuotteita rahdataan tätä nykyä SuomiTyres-markkinointinimellä kotimaan lisäksi myös Pohjoismaihin ja Saksaan. Myös rengastehtaan operatiivisesta johdosta Timo on nyttemmin siirtynyt sivummalle, jatkaen kuitenkin edelleen hallituksessa.

– Yrittäjänä minua on ajanut työn ja hyvinvoinnin luominen kotiseudulle. Jos joku sanoo, että täällä ei voi tehdä jotakin, niin otan sen suorastaan haasteena. Täällä voi toimia ihan yhtä hyvin kuin Etelä-Suomessa, pärjäämisemme ei ole logistiikasta kiinni. Lisäksi meillä on osaavaa ja sitoutunutta työvoimaa, Väänänen itse kertoo.

Timo Väänänen on järjestyksessään 26. Maakunnan kehittäjä. Edellisvuonna 2020 Maakunnan kehittäjäksi nimettiin ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, 2019 Mia Mantsinen (Mantsinen Group). Aiempia kehittäjiä ovat muun muassa toimitusjohtaja Ari Mononen, valotaiteilija Kari Kola, toimitusjohtaja Juha Kivelä, yrittäjä Jarkko Miinin, rehtori Perttu Vartiainen, Esa Haapala, Bromanin yrittäjäperhe, ministeri Anu Vehviläinen, Kyösti Kakkonen, Tuomas Holopainen ja Markku Pölönen.

Maakunnan kehittäjä 2021, palkintoperustelut:

  • Yrittäjä Timo Väänänen on Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä vuonna 2021. Palkinto myönnetään nyt 26. kertaa.
  • Lieksalaisen Lieksa Tyres Oy:n toimitusjohtajana toimivan Väänäsen valintaa perustellaan laajalla elämäntyöllä pohjoiskarjalaisten hyväksi.
  • Timo Väänänen toimi leipomoyrittäjänä työelämänsä ensimmäiset 32 vuotta. Ensin Brahean Paakarien yrittäjänä ja vuodesta 2006 lähtien Porokylän Leipomon omistajana ja toimitusjohtajana. Väänänen on ollut osaltaan luomassa vahvaa pohjoiskarjalaista elintarvikealan erikoisosaamista ja toimialaklusteria erityisesti Pielisen Karjalan alueelle. Porokylän leipomo on investoinut merkittävästi Lieksaan ja Nurmekseen ja työllistää nykyään yli 130 henkilöä.
  • Timo Väänänen myi lähes 130 henkilöä työllistävän yrityksen vuonna 2018. Hän ei jäänyt lepäämään laakereilleen vaan etsi aktiivisesti uusia kehittämiskohteita kotikaupungistaan Lieksasta. Hän hankki konkurssipesänä myynnissä olleen Lieksan rengastehtaan yhdessä Jani Turusen kanssa. He jatkavat Suomen Rengastehtaan liiketoiminnan pyörittämistä uudella yrityksellä, Lieksa Tyres Rengastehdas valmisti viime vuonna tuotannon alkuvaikeuksien jälkeen noin 70 000 polkupyörien talvirengasta. Tilauskanta tälle vuodelle on 140 000 rengasta, joten yritys tuplaa tilauskantansa. Uusi yritys työllistää nyt noin 30 henkilöä.
  • Suomi Tyres on saanut hyvin työvoimaa. Keskeisenä syynä tähän on yrityksen erityisen hyvä maine työnhakijoiden keskuudessa. Panostaminen työhyvinvointiin on ollut merkittävää.
  • Timo Väänäsellä on ollut yrittäjäuran aikana merkittävä rooli yhteiskunnan hyväntekijänä. Hän ei ole rooliaan avustustoimijana tuonut esille, mutta tämän merkittävän tekijän palkintoperusteluihin ovat tuoneet lukuiset Pohjois-Karjalan avustustyötä tekevät järjestöt.

Lue lisää:

Mikä "maakunnan kehittäjä"?
Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

14.02.23

Paljon ihmiset kyselevät turuilla ja toreilla eduskuntavaalien päivämääristä. Tässäpä olisi kootusti tärkeimpiä, ja lopussa linkkivinkkejä lisätietojen pariin!

Lue lisää
Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

10.01.23

Maakunnallinen yhteistyö eri tahojen kesken on keskeistä alueen kehityksen ja elinvoiman kannalta. Vauhtia tälle antaisi ministeri Saarikon ilmoille heittämä ajatus Itä-Suomen erikoistalousalueesta.

Lue lisää
Mikä "maakunnan kehittäjä"?

Mikä "maakunnan kehittäjä"?

01.12.22
Lue lisää

Timo Facebookissa