29.08.22

YEL-uudistusta reivattava oikeudenmukaisemmaksi

YEL, eli yrittäjäeläke on puheenaiheena nyt kun ollaan tekemässä uudistusta kyseiseen eläkejärjestelmään. Tämä uudistus kuten uudistukset näissä monta kertaa, tähtää tulokertymän kasvattamiseen.

Nyt menossa oleva yrittäjien eläkeuudistus kohdistuu ennen kaikkea pieniin yrityksiin ja yksinyrittäjiin. Uudistuksen tekijöiden mielestä he maksavat liian vähän eläkemaksuja ja maksuja halutaan korottaa.

Uudistus on varmaankin tarpeen mutta nyt näyttää, että tämän uudistuksen uhreja tulevat olemaan ennen muuta pienet yksinyrittäjät. Heidät ollaan laittamassa kaikki samaan muottiin ja eläkemaksut määräytyy mediaanitulojen mukaan.

Tässä piilee se suuri epäreiluus. Yrittäjät eri aloilla ja maantieteellisesti eri alueilla toimiessaan asetetaan eriarvoiseen asemaan. Tehty työmäärä ja työstä saatu tulo vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea. Etelän suuremmissa kaupungeissa tuntiveloitukset ovat suurempia ja välimatkat liikuttaessa ovat pienempiä kun taas Itä-Suomessa, harvaanasutuilla alueilla välimatkat ovat pitkiä ja tulokertymät voivat olla huomattavasti pienempiä. Eläkemaksut kuitenkin maksettaisiin saman keskitulon mukaan.

Ei tämä näin voi mennä. Eläkemaksut täytyy kertyä jatkossakin omien tulojen mukaan eikä naapurin tai naapurikunnan yrittäjien mukaan. Muutoin saattaa sadat ja taas sadat yksinyrittäjät joutua lopettamaan yritystoimintansa. Tämä olisi tuhoisaa monien pienten paikkakuntien palvelutarjontaan.

Päättäjien tulee tiedostaa nämä uudistuksen epäkohdat ja reivata uudistusta oikeudenmukaisemmaksi.

Timo Väänänen

Yrittäjä, Lieksa
Kansanedustajaehdokas (Kesk.)

Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

14.02.23

Paljon ihmiset kyselevät turuilla ja toreilla eduskuntavaalien päivämääristä. Tässäpä olisi kootusti tärkeimpiä, ja lopussa linkkivinkkejä lisätietojen pariin!

Lue lisää
Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

10.01.23

Maakunnallinen yhteistyö eri tahojen kesken on keskeistä alueen kehityksen ja elinvoiman kannalta. Vauhtia tälle antaisi ministeri Saarikon ilmoille heittämä ajatus Itä-Suomen erikoistalousalueesta.

Lue lisää
Mikä "maakunnan kehittäjä"?

Mikä "maakunnan kehittäjä"?

01.12.22
Lue lisää

Timo Facebookissa