06.09.22

Itä-Suomi erityistalousalueeksi

Venäjän hyökkäyksen vaikutukset näkyvät ja tuntuvat kaikkialla maassamme, ennen kaikkea Itä-Suomessa. Saimaan kanavan 95 miljoonan euron investoinnit peruutuivat ymmärrettävistä syistä, mutta tämä ei saa tarkoittaa sitä, että Itä-Suomen liikenneyhteydet unohdetaan – päinvastoin.

Elinkeinoelämämme ja teollisuuden kannalta on keskeistä, että tie- ja raideverkostoa parannetaan. Peruttu Saimaan kanavan investointisumma on suunnattava kokonaisuudessaan itäisen Suomen liikennehankkeisiin. Raideyhteyksien parantaminen Joensuusta Kontiomäelle toisi huomattavasti helpotusta teollisuuden tavaraliikenteelle. Samalla henkilöliikenne tulisi mahdolliseksi Nurmeksesta pohjoiseen. Tämä toisi henkilöliikennettä ja turistivirtoja koko Pielisen-Karjalan alueelle.

Samaan aikaan on tehtävä töitä uuden työn ja kasvua aikaansaamiseksi Itä-Suomeen. Pienten ja keskisuurten yritysten kehittyminen ja kasvu ovat avainasemassa tulevaisuuden työpaikkojen luomisessa myös täällä Pielisen-Karjalassa. Kuntien kehittämisyhtiöiden Lieksan Kehitys Oy:n LieKen ja Pikesin rooli korostuu Pielisen-Karjalan kehittämisessä. Niiden resursseihin kannattaa panostaa.

Keskusta on esittänyt erityistalousalueita, jotka voisivat saada erityisiä verokannusteita yritysten investointeihin ja työllistämiseen. Itä-Suomi ja erityisesti Pielisen-Karjala voisivat olla erinomainen alue tällaisen mallin pilotointiin, sillä Venäjän toimet Ukrainassa ja sitä seuranneet pakotteet ovat vaikuttaneet erityisen paljon juuri Itä-Suomeen, myös Pielisen-Karjalaan.

On koko maan etu huolehtia koko maamme elinvoimasta.

Juuri esitelty budjettiesitys on tuomassa Itä-Suomeen lisäpanostuksia. Liikenneinfraan yli 30 M€, koulutukseen yli 10 M€ ja matkailuun 7,5 M€. Tähän sisältyvä alueellinen opintolainahyvityksen kokeilu koskee kokonaisuudessaan Pielisen-Karjalaa. Mukana ovat Juuka, Nurmes ja Lieksa. Tämä on erittäin hyvä kokeilu meille Pielisen-Karjalassa. Toivomme saavamme tänne mm. vastavalmistuneita lääkäreitä, opettajia ja yrityselämän osaajia. Tässä kuntien kannattaa olla aktiivisia yhdessä yritysten kanssa houkutellessaan nuoria osaajia kuntiin.

Timo Väänänen

Yrittäjä
Maakunnan Kehittäjä 2021
Eduskuntavaaliehdokas 2023 (Kesk.)
Lieksa

Itä-Suomi erityistalousalueeksi
Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

14.02.23

Paljon ihmiset kyselevät turuilla ja toreilla eduskuntavaalien päivämääristä. Tässäpä olisi kootusti tärkeimpiä, ja lopussa linkkivinkkejä lisätietojen pariin!

Lue lisää
Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

10.01.23

Maakunnallinen yhteistyö eri tahojen kesken on keskeistä alueen kehityksen ja elinvoiman kannalta. Vauhtia tälle antaisi ministeri Saarikon ilmoille heittämä ajatus Itä-Suomen erikoistalousalueesta.

Lue lisää
Mikä "maakunnan kehittäjä"?

Mikä "maakunnan kehittäjä"?

01.12.22
Lue lisää

Timo Facebookissa