29.08.22

Huoltovarmuus tehdään omasta maasta

Maatalous ja koko alkutuotanto ovat koko suomalaisen yhteiskunnan selkäranka.

Kotimainen, puhdas ja turvallinen lähiruoka on nyt ja tulevaisuudessa turvattava kaikin käytettävissä olevin keinoin. Kotimainen leipäjauho, liha, maito ja kaikki muut kotimaiset elintarvikkeet on kriisiaikoina saatava omasta maasta. Huoltovarmuus on säilytettävä ja varmuusvarastot pidettävä riittävän kokoisina kotimaisella ruoalla.

Puhdas, turvallinen ja maukas ruoka on meille suomalaisille niin jokapäiväistä, että siitä on tullut jopa itsestäänselvyys. Ainakin viime aikoihin saakka. Turbulenssi maailmalla on tuonut tämän meille itsestään selvän asian kaikkien huulille ja keskusteluihin. Ruoasta on tullut maailmanpolitiikan peliväline.

Vilja-aittana tunnettu Ukraina kamppailee olemassaolostaan ja samalla iso osa maailmankaupan viljasta on jäänyt Ukrainaan. Niukkuus lisää toisaalta myös keinottelua ja viljan hinta maailmanmarkkinoilla on noussut huimasti. Samaa maailmanmarkkinahintaa seuraa myös suomalainen viljelijä, sillä suomalaisen viljan hinnan määrittelee pitkälti viljan hinta maailman raaka-ainepörsseissä.

Nyt suomalainen viljelijä on saanut ja saa tulevasta sadostaan paremman hinnan kuin viime vuonna. Tämä on tietenkin hyvä asia, mutta vain osatotuus maatalouden tilasta Suomessa. Muun muassa polttoaineiden, sähköenergian ja lannoitteiden hintojen ennennäkemätön nousu on saanut alkutuottajat miettimään koko elinkeinon tulevaisuutta. Onko järkevää tehdä työtä, josta ei saa palkkaa?

Tarvitaan jälleen yhteistyötä. Poliittisten päättäjien, kaupan ja teollisuuden täytyy yhteistuumin tehdä tarvittavat asiat kotimaisen ruoan kanssa raaka-aineiden hintojen saamiseksi kannattavalle tasolle. Poliittisten päättäjien täytyy toimia nopeammin ahdingon lievittämiseksi. Juuri nyt alkavat päätökset näkyä. Muun muassa sekoitevelvoitteen alentaminen näkyi heti polttoaineiden hintojen alenemisena.

Suunta on oikea, mutta mielestäni meidän kannattaa edelleen miettiä, onko olemassa tai luotavissa sellaisia mekanismeja, joilla tällaisiin ennalta arvaamattomiin tilanteisiin voitaisiin tulevaisuudessa reagoida nykyistä nopeammin. Kriisit kuitenkin seuraavat toisiaan. Korona tai Ukrainan kriisi eivät jää viimeisiksi.

Huoltovarmuuden takaamiseksi tulee poliitikkojen huolehtia koko Suomen elinkelpoisena pysymisestä. Kaikkialla Suomessa tulee pystyä tuottamaan ruokaa kannattavasti. On tärkeää, että aluepolitiikka tukee alueiden elinvoiman säilymistä ja koko Suomen asuttuna pitämistä.

Timo Väänänen

Yrittäjä, Lieksa
Kansanedustajaehdokas (kesk.)

Huoltovarmuus tehdään omasta maasta
Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

14.02.23

Paljon ihmiset kyselevät turuilla ja toreilla eduskuntavaalien päivämääristä. Tässäpä olisi kootusti tärkeimpiä, ja lopussa linkkivinkkejä lisätietojen pariin!

Lue lisää
Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

10.01.23

Maakunnallinen yhteistyö eri tahojen kesken on keskeistä alueen kehityksen ja elinvoiman kannalta. Vauhtia tälle antaisi ministeri Saarikon ilmoille heittämä ajatus Itä-Suomen erikoistalousalueesta.

Lue lisää
Mikä "maakunnan kehittäjä"?

Mikä "maakunnan kehittäjä"?

01.12.22
Lue lisää

Timo Facebookissa