06.09.22

Ei liian tiukkaa metsiensuojelua!


Viime vuosien lisääntynyt keskustelu metsien suojelun lisäämisestä ja avohakkuiden kieltämisestä on uhkaamassa kansallisomaisuuttamme ja tärkeätä tulolähdettä – suomalaista metsää.

Vaatimukset 30 % suojeluosuudesta ovat täysin holtittomia ja perusteettomia. Myös avohakkuiden kieltäminen romuttaisi Suomen perinteisen ja hyväksi todetun metsänhoidon menetelmät.

Metsä on Suomen kansallisomaisuutta ja arvokas voimavara yhteiskunnalle. Tätä omaisuutta on vaalittu ja hoidettu Suomessa aina hyvin. Suomi on mallimaa metsien hoidossa, josta monet muut maat hakevat mallia.

Hyvin hoidettu metsä kasvaa, sitoo hiiltä, tuo viihtyvyyttä ihmisille ja tuloja metsänomistajille. Se antaa satoa marjojen ja sienien ym. metsän antimien muodossa, siellä metsästäjät hoitavat riistakantaa.

Metsä työllistää ja tuo veroeuroja kuntien ja valtion pohjattomaan kassaan merkittävästi. Noin viidesosa koko tavaraviennistä tulee metsästä. Vuonna 2020 sen arvo oli yli 10 miljardia euroa. Samalla metsäsektori työllisti suoraan 60.000 ihmistä ja kaikkiaan metsän työllistävä vaikutus on jopa 140.000 ihmistä.

Hyvin hoidettu metsä kasvaa aina vaan enemmän. Suomen metsien kasvu on nykyisin reilusti yli 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Samaan aikaan sitä hakataan noin 70 miljoonaa. Hakkuiden lisäämisvaraa siis on. Metsistä hakataan vuosittain noin 1 – 1,5 prosenttia. Metsien puuvaranto lisääntyy koko ajan ja samalla meidän metsävarallisuus kasvaa ja tuo merkittävästi hyvinvointia koko yhteiskuntaan.

Suomi on hoitanut myös suojeluasiansa hyvin. Reilusti yli 10% metsistä on suojeltu. Se tarkoittaa 2,9 miljoonaa hehtaaria. Suomi on tässäkin asiassa mallimaa.

Tähän maahan mahtuu suojelua ja jatkuvan kasvatuksen menetelmiä, mutta avohakkuita täytyy voida tehdä kuten tähänkin saakka.

Taajamien ja ihmisten ulkoilureittien läheisyydessä ja yleensä siellä, missä ihmisiä enemmän liikkuu, voi jatkuva kasvatus olla hyvä vaihtoehto. Avohakkuut ovat kuitenkin monessa tapauksessa se paras vaihtoehto – uudistusvelvoitteineen. Metsä kaadetaan ja välittömästi laitetaan uusi metsä kasvamaan.

Hakkuissa on annettava myös jatkossa metsänomistajille mahdollisuus tehdä omalta kannaltaan parhaita ratkaisuja ratkaisu. Metsänomistajat haluavat hoitaa metsiään vastuullisesti ja näin turvata omaisuutensa arvon myös tuleville sukupolville.

Timo Väänänen

Yrittäjä, metsänomistaja
Maakunnan Kehittäjä 2021
Eduskuntavaaliehdokas (Kesk.)
Lieksa

Ei liian tiukkaa metsiensuojelua!
Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

Eduskuntavaalien tärkeitä päivämääriä

14.02.23

Paljon ihmiset kyselevät turuilla ja toreilla eduskuntavaalien päivämääristä. Tässäpä olisi kootusti tärkeimpiä, ja lopussa linkkivinkkejä lisätietojen pariin!

Lue lisää
Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

Itäisen Suomen kehittäminen teemaksi tulevina vuosina

10.01.23

Maakunnallinen yhteistyö eri tahojen kesken on keskeistä alueen kehityksen ja elinvoiman kannalta. Vauhtia tälle antaisi ministeri Saarikon ilmoille heittämä ajatus Itä-Suomen erikoistalousalueesta.

Lue lisää
Mikä "maakunnan kehittäjä"?

Mikä "maakunnan kehittäjä"?

01.12.22
Lue lisää